Každodenné návyky majú obrovský dopad na kvalitu a dĺžku ľudského života. Veľa ľudí v mladom veku berie túto informáciu na ľahkú váhu, a potom sa im telo na starobu “poďakuje” za ich neusporiadaný a divoký životný štýl. Teraz sa možno cítite dobre, ale postupom času môžu prísť rôzne bolesti, psychické ochorenia a problémy, s ktorými sa na staré kolená budete vyrovnávať oveľa ťažšie. 

Zdravý životný štýl vedie k zlepšeniu fyzického a psychického zdravia a taktiež predlžuje dĺžku života. Ľudia, ktorí sa o seba starajú prežívajú viac radosti, pokoj a užívajú si ľahkosť. Vyskúšajte (skutočne pravidelne) dodržiavať a pozorujte zmeny vášho vnímania a fyzickej kondície. Vtipne – smutným faktom je, že ak sa chceme v živote niekam posunúť, musíme sa viac vecí odučiť ako naučiť

Vyhýbajte sa cigaretám a alkoholu

Áno, mladosť je o užívaní si života, ale za akú cenu? Samozrejme, že nevadí, keď si raz za čas doprajete pohár vína alebo piva, ale dajte si pozor na to, aby z toho nevznikla týždenná alebo nebodaj denná rutina. Ako iste viete, pravidelná konzumácia alkoholu môže viesť k závislosti, takže si dajte pozor už na začiatku. 

Na druhej strane je fajčenie ešte horšie ako pitie alkoholu, nikotín v cigaretách spôsobuje rakovinu a znižuje účinnosť prívodu kyslíka do krvi. Ale to už určite viete. 🙂 Okrem zdravotných rizík fajčenie a alkohol sú veľmi finančne nákladné. Ak sa dokážete zbaviť týchto dvoch vecí, ste na dobrej ceste, ako skvalitniť a predĺžiť váš život. 

Eliminujte stres

V súčasnosti existuje len veľmi málo ľudí, ktorí sa dokážu úplne vyhýbať stresu. Paradoxne sú to práve tí ľudia, ktorí žijú mimo vyspelej civilizácie (domorodé kmene). Je pravdou, že čím viac vecí a povinností človek má, tým má aj viac starostí. Potom je už na každom človeku, do akej miery dokáže eliminovať každodenný stres. 

Stres je jednou z hlavných príčin vzniku srdcových ochorení. Doprajte si teda vždy čas na uvoľnenie a relax. Robte veci, počas ktorých zabudnete na stres a dokonale sa uvoľníte. 

Trávte menej času na slnku

Slnko ako zdroj vitamínu D je pre nás mimoriadne dôležité. Všetkého veľa škodí, preto to netreba preháňať ani s opaľovaním. Dlhodobé vystavenie slnku vám môže okrem krásneho opálenia zvýšiť aj šancu na vznik rakoviny kože. Slnečné lúče podporujú vznik vrások a vysušujú pokožku. 

Všetko však závisí aj od fototypu pleti, ľudia s citlivou a bledou pokožkou sa prirodzene slnku viac vyhýbajú. 

Pred pobytom vonku nikdy nezabudnite na SPF faktor, slnečné okuliare a pokrývku hlavy. Môže sa vám zdať, že ide o maličkosti, ale na tých záleží najviac. Zdravie sa vám za to poďakuje. 

Nezabúdajte na raňajky a pitný režim

Každý výživový poradca vám povie, že by ste nemali vynechávať zdravé a nutrične vyvážené raňajky. Vždy po prebudení vypite dostatočné množstvo čistej vody, polhodinu počkajte, a až tak sa naraňajkujte. Dobrá výživa udržiava vaše telo zdravé, silné a odolné voči škodlivým vonkajším vplyvom. Vďaka nej dokážete svoj život predĺžiť o niekoľko rokov. Do ranného menu zaraďte zdravé tuky, cukry a bielkoviny.

Takisto je to aj s vodou. Pite výhradne čistú vodu, prípadne čaje alebo ovocné a zeleninové šťavy. Vyhýbajte sa sladeným nápojom. Vo všeobecnosti sa odporúča vypiť približne 8-10 pohárov vody denne. Dajte však na vlastný pocit a pite toľko, koľko potrebujete. 

Nesledujte televíziu a negatívne správy

Keď trávite príliš veľa času pred televíziou alebo počítačom, vaše svalstvo ochabne a fyzická kondícia ide preč. Taktiež ste si určite všimli, že večerné televízne noviny sú vždy plné tragických udalostí, strachu, negatívnych správ alebo konfliktov. To je to najhoršie, čo môžete robiť pred spaním. Vyživujte svoju myseľ príjemnými správami a keď už radi sledujete televíziu, tak si pozrite niečo náučné alebo komédiu. Bude sa vám žiť lepšie. 

Hýbte sa 

Pohyb je život. Cvičte každý deň a čoskoro sa budete cítiť oveľa lepšie. Namiesto výťahu vybehnite po schodoch, namiesto auta choďte do práce na bicykli, doprajte si dlhšie prechádzky na čerstvom vzduchu. Tieto nepatrné veci sú dostatočne dobré na to, aby ste boli zdraví a predĺžili svoj život o niekoľko šťastných rokov. 

Ak však trpíte nadváhou, určite by ste mali zvážiť náročnejšie aktivity, ako napríklad tréning vo fitness centre, bicyklovanie, plávanie alebo beh. 

Milan Tkáč, váš (nielen online) mentor a kouč.

Zdieľajte článok so svojimi známymi