Moje meno je Milan Tkáč a nedávno ste mali príležitosť ma stretnúť na školení AB. V tomto článku Vám chcem zrekapitulovať niektoré veci z predchádzajúceho školenia. Predpokladám, že pôjde o malú mini sériu z troch častí, preto nebuďte sklamaný, že nie je všetko tu. Školenie trvalo približne hodinu a pol. V článku opisujem, čo som rozoberal v úvode školenia. Následné články budú predstavovať jadro, preto si ich určite nenechajte ujsť.

Základ

Predstavte si, že človek je v bode A(teraz) a má nejaký zámer sa dostať do bodu B(kam chcem ísť). Sú ľudia, ktorí dokážu ísť priamo do tohto bodu B z bodu A. Avšak, nie vždy to je jednoduché. Veľa krát, či už to je vo vzťahoch, v práci alebo biznise, musíme spraviť veci, ktoré nás niečo stoja, veľa krát spravíme chybu, veľa krát sa pohádame.

Tým chcem povedať, že tá cesta je veľa krát kľukatá, veľa krát sa vraciame naspäť a nedokážeme ísť priamo, čo je logické, pretože máme nejaké objektívne prekážky. Ale to isto každý z Vás pozná.

Príčina?

Povedzme si príklad dvoch podnikateľov, ktorí spolupracujú na spoločnom projekte. Na začiatku bolo jasné, že niekedy V BUDÚCNOSTI (B) budú turbulencie, problémy, nástrahy a iné komplikácie. Avšak, keď sa dostanú do tohto povedzme „problémového bodu“, prečo zrazu, cúvajú, prečo zrazu sa odpájajú od hlavného zámeru, prečo zrazu majú pochybnosti?

Prečo manželský pár, ktorý sa miloval sa zrazu nemiluje? Prečo keď sa niekto stretával každý deň sa zrazu stretáva len raz za mesiac? Prečo si založili rodinu, keď sa stále hádajú? V čom to je? Prečo sa ľudia rozhodnú, že keď idú do nejakého cieľa a vedia, že budú problémy a na začiatku sú nadšení a majú peniaze je všetko fajn, ale zrazu príde nejaký problém, tak zrazu sa obsah zmení?

Zistenie

Poviem Vám môj pohľad, prečo. Čo som zistil na sebe samom a čo som. Zistil som, že za všetky tieto veci si môžem prevažne sám. Aj môj pohľad, že možno je chyba vo mne, že ja vidím v tom človeku chybu, že ja som si spôsobil problémy, že je to „moja krivosť“ a nie toho človeka.

Napr dnes. Moje Áčko bolo, že budem školiť a vedel som, že budem školiť od 17:00 do 18:30. Bod B je koniec školenia. Naváľal som si toho veľa za ten deň. Mal som toho skutočne veľmi veľa, spoznal som nových ľudí, mal som šancu venovať sa potenciálne novému biznisu, ktorý by mi mohol generoval zisk alebo by som mal nejaký potenciál participovať a bolo by pre mňa výhodnejšie tam sedieť s nimi (s danou firmou) a dohadovať tieto veci než školiť.

Ale mal som školenie. Začal som školiť (Bod A) a som v procese, na nejakej medzi ceste ukončiť toto školenie, čo je môj bod B.

Prečo som nedal prednosť potenciálnemu projektu? Pre mňa bol totižto dôležitejší ten Váš prvotný súhlas, a keď prišiel tak robím všetko preto, som to „odškolil“, ale určite si nebudem vymýšľať výhovorku (pokiaľ nie je pravda), aby riešil radšej biznis. Dokázal som teda splniť môj denný cieľ, resp. zámer, napriek tomu, že to mohlo byť „kľukaté“ (napr. tak, že by som sa vyhovoril, neprišiel a riešil biznis s niekým iným).

Z toho by mi však vznikli nemalé problémy, poškodil by som si meno a nie že by som stagnoval, dokonca by som sa vrátil na začiatok, možno o kúsok späť.

Milan Tkáč, váš (nielen online) mentor a kouč.

Zdieľajte článok so svojimi známymi