Veľa ľudí berie problémy ako veľmi negatívnu vec, pričom asi sa zhodneme, že takmer každý odporúča sa akýmkoľvek problémom široko-ďaleko vyhýbať. Je jedno či teraz, či v osobnom živote, v podnikaní, v práci. Podľa môjho názoru sa však jedná o falošný údaj, pretože každý jednotlivec, ktorý ide do vzťahu, do novej práce alebo či už začína podnikať, tak nemôže rátať, že všetko bude ružové. Bol by totiž naivný. Ľudia pri týchto fázach života totižto očakávajú, že problémy raz budú. Podvedome vedia, že tento jav nastane v triezvom svete.

Komplikácia nastáva vtedy, keď sa logicky objaví ten problém, zlá správa alebo negatívny výsledok. Samozrejme my sme s tým počítali, že niečo takéto sa môže vyskytnúť, alebo že niektoré udalosti tomu nasvedčujú že sa tak stane. Keď reálne nastane ta situácia, tak nás to zvykne zraziť k zemi, na kolená a niekedy dokonca nevieme, ako ďalej.

Moje odporučenie je také, že problémy boli, sú a budú.

Jeden môj známy mi povedal nasledovnú vec: „ Milan predstav si… pred pár týždňami aj mne prišla do cesty veľmi veľká komplikácia, ktorú bolo treba vyriešiť. Keby mi prišiel do cesty tento oriešok povedzme, že pred 5 rokmi, považoval by som ho za absolútne nezvládnuteľný a devastujúci v tom čase a s tými vedomosťami a rozpoložením“. Poradili sme sa a povedali sme si…. „vieš Milanko, tie výzvy si ťa v živote nájdu preto, lebo ťa posúva ďalej. Vedia o tom, že si schopný ich zvládnuť. Povedzme že aj ty, máš veľa biznisov, projektov a cyklov a tie výzvy k tebe chodia lebo ich proste musíš zvládnuť. Oni vedia, že ich zvládneš“ (obrazne povedané).

Svet je nastavený proste tak, že do života Vám prídu veci, ktoré môžu byť veľmi náročné na zvládnutie a aj keď si možno a prvý pohľad poviete, že sa to nedá zvládnuť, vaše podvedomie vie, že ich dokážete zvládnuť. Nie je to nemožné.

Nedovoľte problémom, aby vás zrazili. Ako by sme vedeli, čo je dobré, ak by bolo všetko ružové? Ako by sme si vážili jeden druhého, vážili veci (či už materiálne alebo nemateriálne)? Ako by sme boli šťastní, ak by sme nevedeli prejsť aj úskaliami a ako by sme si to vážili, keby si neprejdeme jednotlivými bremenami? Vďaka tomu, že zvládame komplikácie sa posúvame ďalej, vieme si vážiť veci a vieme byť šťastnejší vtedy, keď sme problémy prekonali. Nedovoľte preto, aby ste sa dostali na kolená, ale uvažujte nad všetkými možnými cestami, kalkulujte. Výzvy sú veľmi dôležitou súčasťou života.

Milan Tkáč, váš (nielen online) mentor a kouč.

Zdieľajte článok so svojimi známymi