Určite ste sa už stretli s názorom, že byť extroverti majú veľkú výhodu v rozbiehaní vlastného biznisu. Je to preto, že sú komunikatívni, otvorení, spoločenskí a iniciatívni ľudia, ktorým nerobí problém osloviť úplne cudzieho človeka a začať s ním komunikovať. Ako sa však dokážu uplatniť introverti

Zrejme ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako osobnosť človeka ovplyvňuje jeho úspech. Ak ste plachý alebo rezervovaný človek, ako dokážete maximalizovať svoj potenciál a dosahovať úspechy?

Svet podnikania je skutočne rozmanitý a ohromujúci, pretože vyžaduje oveľa viac interakcií s ostatnými. Pre introvertov to môže byť nepohodlná predstava,a to hlavne pre tých, ktorí uprednostňujú prácu sami ako v kolektíve ľudí. Byť introvertom má však aj svoje svetlé stránky, a že ich je veľa! V tomto článku sa dozviete, o tajomstvách úspechu podnikavých introvertov.

Kto je to vlastne introvert?

Často sa introverti stretávajú so stereotypmi, že nemajú radi ľudí, sú hanbliví, nemajú priateľov a nevychádzajú vôbec z domu. Ide však o mylný názor. To, aký je niekto človek, neurčuje len introverzia a extroverzia, ale aj iné povahové vlastnosti, genetika a ďalšie faktory.

Introverti zvyčajne radi premýšľajú, snívajú, čítajú alebo píšu. Práve tieto aktivity im dodávajú energiu, nepotrpia si na veľké spoločenské akcie. Viacerí podnikatelia sú introverti, z ktorých sa však postupom času stanú skôr ambiverti, to znamená, že prejavujú introverziu aj extroverziu. Možno máte vo svojom okolí introvertov, ktorí by sa aj pustili do vlastného podnikania, ale často sa porovnávajú s druhými a neveria, že by mohli niečo dokázať. Dôležité je uvedomiť si, že možné je všetko, netreba sa nechať sabotovať vlastným egom. Ako teda uspieť ako introvert?

Dôsledne si vyberte oblasť, ktorej sa chcete venovať

V prvom rade je dôležité si vybrať oblasť, ktorej sa chcete venovať a stanoviť si ciele. Známe osobnosti ako Bill Gates, Steven Spielberg, Elon Musk alebo J.K. Rowling majú jednu spoločnú vlastnosť- introverziu. 

Pochopenie vašej osobnosti je kľúčové pre úspech. Je to tiež rozhodujúci prvok pri výbere zamerania. Druhá vec, ktorú musíte splniť, je mať pre danú činnosť vášeň a zápal. Keď sa veci robia z vášne, všetko ide oveľa jednoduchšie. Nie je to však všetko. Aby ste dosiahli vrchol svojho potenciálu, musíte nájsť miesto, kde sa budete cítiť vítaní. Ak budete na seba tlačiť a silou mocou sa pokúsite zapadnúť, môže to viesť k frustrácii. Pokiaľ je to možné, vyberte si, či chcete pracovať z domu alebo z kancelárie. Maximalizujte svoj potenciál tým, že si pripravíte tie najlepšie podmienky.

Nájdite si čas na načerpanie energie

Mnoho introvertov potrebuje dobiť baterky pod nadmernej sociálnej stimulácii. Možno ste už zažili, že po celom dni pri ľuďoch ste sa večer cítili vyčerpane a nemali ste chuť komunikovať napríklad s rodinou či partnerom. Vaše telo a myseľ vám vtedy hovoria dosť. Zvoľte preto nejakú aktivitu osamote. Prečítajte si dobrú knihu, choďte na bicykel, meditujte alebo namaľujte obraz. Dovoľte si byť v tichu, vaša myseľ sa vyčistí a bude pripravená na príval nápadov. 

Využite online komunikáciu na maximum

Pre viacerých introvertov je bežné, že majú problém komunikovať zoči-voči. Niežeby to nevedeli, práveže to vedia často výborne uhrať, avšak nadmerná komunikácia ich vie vyčerpať. Práve preto sú skvelou voľbou komunikácie sociálne médiá, ktoré majú veľký potenciál a prostredníctvom nich dokážete osloviť veľké publikum ľudí. Píšte e-maily, vytvárajte hodnotné príspevky, naučte sa strihať videá, robte webináre – možností je veľa.

Nájdite si extrovertných spolupracovníkov

Introverti a extroverti majú svoje silné a slabé stránky, preto je dobré, keď sa navzájom dopĺňajú. Ak máte problém oslovovať ľudí, nájdite si komunikatívneho a uvoľneného parťáka s darom reči. Vy sa môžete venovať zase iným dôležitým veciam v biznise, ktoré jemu nevyhovujú. Deľba práce je dôležitá. 

Spoľahnite sa na svoju schopnosť počúvať druhých

Síce možno nie ste takí výreční ako introverti, no máte dobre vyvinutú schopnosť počúvať a pochopiť druhých. Zatiaľ, čo iní hovoria, vy môžete klásť zmysluplné otázky. Ako introverta vás potom budú lepšie počúvať a budú vám venovať viac pozornosti.

Milan Tkáč, váš (nielen online) mentor a kouč.

Zdieľajte článok so svojimi známymi