Možno podnikáte, možno ste zamestnaný a možno oboje. Myslím však, že ak čítate tento článok, minimálne zvažujete niečo podniknúť.

Mne sa podarilo začať s podnikaním už v 21 rokoch, keď som začal robiť svoj prvý biznis sám za seba. Nebolo to úplne tradičné podnikanie s investíciou, kamennou prevádzkou a rizikami, ale odmena bola závislá iba na mojej práci. Bola to práca finančného poradcu. V tej dobe stačilo nadšenie, dokonca sme poväčšine ani dobre nerozumeli produktu. Narobili sme teda mnoho chýb, no nejak to fungovalo.

Biznis je ťažký, ale dá sa zvládnuť

Keď som po rokoch rozbehol svoj úplne iný biznis v Británii, narazil som na zlatú žilu, doslova zlatý dol. Mal som agentúru, s ktorou som prenajímal asi 50 domov a vybavoval úradné záležitosti pre cudzincov, ktorí tam prišli za prácou. V tom období som tam za niekoľko rokov zarobil naozaj dobré peniaze, ale tiež som tam prerobil viac ako 100 000 libier. A to všetko preto, lebo som nepoznal nástrahy toho biznisu.

Keď som sa po rokoch opäť vrátil na Slovensko a začínal opäť od nuly, mal som za sebou obrovské životné pády. Prišiel som o ďalší biznis, dostal som sa do väzenia a skutočne som si siahol na dno. Cez to všetko som sa dostal obrovským úsilím opäť hore. Pracoval som, drel som, zarábal peniaze.

Myslel som si, že napredujem. No stretol som môjho prvého väčšieho mentora, ktorý mi otvoril oči. Môj život bol chaotický a moja práca ešte viac. S pomocou mentora som zmenil pohľad na veci a začal som ich nielen inak vidieť, ale aj inak robiť. Aj vďaka tomu sa mi podarilo rozbehnúť moju vysnívanú spoločnosť FIN4YOU.

Výhody koučingu

Firma žila, no nenapredovala. Aj tak som drel a zarábal peniaze na rôznych iných obchodoch. Unavený, ubolený minulosťou som stretol ďalšieho a ešte významnejšieho mentora. Ukázal mi fascinujúcu vec. Ukázal mi, že svoj život vidím úplne pokrivenou optikou. Mal som totiž pocit, že za všetky moje pády a neúspechy môžu iní. No neuveriteľne som sa mýlil! Zistil som, že všetko, čo sa mi v živote udialo, som spôsobil ja sám.

Keď mi môj nový kouč ukázal, že ja nie som úbohou obeťou, ale tvorcom svojho života, dodalo mi to obrovskú energiu a silu. Ak som predsa tvorcom, môžem tvoriť svoj život ako sám chcem. Iba musím prevziať 100% – nú zodpovednosť nad všetkým v ňom.

Toto uvedomenie mi tak otvorilo oči, že som sa začal ešte viac zaujímať o svoju myseľ. Naučil som sa, prečo sa naša myseľ pozerá na veci pokriveným spôsobom. Zistil som, ako tento pohľad môžem napraviť. Pochopil som, akým obrovským nepriateľom dokáže byť naša vlastná hlava.

Každý človek, pokiaľ nie je v ústave, má neuveriteľný potenciál. No len vďaka svojej hlave, ktorá má chybné programy, využíva pramálo z neho.

Kouč je človek, ktorý pozná tieto programy a dokáže ich identifikovať. A dokáže vám ich pomôcť aj odstrániť, sami to nedokážeme. Sami takúto nestrannosť a takýto nadhľad proste nevieme mať.

Preto využite možnosť kvalitného a skúseného mentora, ktorý vám s tým pomôže tiež. Nechajte ho, nech vám odstráni „vírusy“, ktorá nám do hlavy počas života dali a vaša kariéra a vaše úspechy poletia do nebies.

Zdieľajte článok so svojimi známymi