Zdravím, moje meno ja Milan Tkáč a dnes by som sa chcel venovať nasledujúcej oblasti. Mnohých z nás trápi aktuálne COVID-19. Je určite prínosné byť v obraze, vedieť ako sme na tom ako krajina, čo si môžeme, resp. čo si nemôžeme dovoliť v aktuálnej chvíli, aby sme chránili seba a svojich blízkych. Problémom však je, že všade je aktuálne strašne veľa negativizmu a nenávisti. Tejto téme by som sa chcel dnes venovať a porozprávam Vám, čo treba robiť, ako si nastaviť hlavu, aby sme neboli uzamknutí v negatívnom myslení. Dá sa to…

Vnímanie reality

Všetci sa zhodneme, že informácií je príliš veľa v krátkom čase a občas nestihneme všetko absorbovať. Veľká vďaka patrí mojim priateľom a blízkym, ktorých sa pýtam, čo a ako, či sa treba ísť testovať či nie a ďalšie veci spojené s COVID-19. Samozrejme testovať som sa dal. Osobitne však na tento tok informácií nemám príliš čas. Riešim veľa biznisov od Vranova po Prahu. Čo som si všimol, že veľmi veľa ľudí ma problém s jednou vecou (nie všetci). Spozoroval som fenomén na trhu, ktorý u nás dominuje. Čo som ja spozoroval, ľudia boli a stále sú nahnevaní, no postupom času si zvykli.

Nebudem negatívny

Môj princíp je taký, že nemám čas nad tým rozmýšľať, nemám čas byť negatívny. Toto obdobie som využil tak, že sa snažím dostať zo seba všetko, zobral som ďalšie dve firmy a aj keď sa v niektorých veciach nedarí, mám odhodlanie a snahu. Som v štádiu, že dnes mám príliš veľa komunikácií a ja nechcem a nemám čas byť negatívny. Takže byť negatívny sa mi neoplatí, ďalej už neviem byť negatívny (aj keď sám mám ťažkosti, tiež mám bariéry a prekážky, ktoré musím zvládať) a navyše nikoho nezaujíma, že budem negatívny. Nemá to skrátka žiadny prínos.

Keď sa pýtam ľudí, že ako sa majú? Tak veľa z nich povie, že zle – lebo COVID, lebo zlé počasie, lebo vláda alebo partner/partnerka alebo zdravie… Ten človek je v pozícií efektu, pretože keď človek takto myslí a začne takto rozprávať, znamená to, že tieto veci majú tendenciu s ním hýbať. Čaká iba na to, kým sa veci zlepšia, napr. keď sa partnerka zlepší, keď sa biznis partner zlepší a možno povedať, že sú „ovládaný efektom“ – príčinou. Mňa keby sa niekto spýtal poviem, že fantasticky – je čo zvládať, je toho veľa, niektoré biznisy idú skvelo, iným sa nedarí. Dôležité je, že ja sa staviam do role príčiny. Zisťujem, čomu sa darí počas COVID-19, vidím, že som nespokojný s biznis partnerom, tak sa ho snažím napraviť alebo poučiť – zisťujem, kde je problém. V akejkoľvek veci zisťujem príčinu a riešim ju a to nie je dôvod, prečo by som mal prestať makať alebo pokračovať.

Kto ovplyvňuje naše rozhodnutia?

Kľúčom je si priznať, že majoritu všetkých vecí dokážeme ovplyvniť my sami. Áno, prídu nám niekedy do života veci, ktoré veľmi ťažko dokážeme ovplyvniť – napr. zdravie. No základ je bojovať a spraviť pre to maximum. Každý osobitne ovplyvňuje svoj život a sám človek ovplyvňuje, či zapne správy, pôjde sa prejsť alebo sa snaží riadiť svoj biznis ako vie, komunikuje, vzdeláva sa. Či bude niečo reálne robiť a posúvať sa alebo či bude „čumieť“ do rohu. Či bude riešiť nejaký projekt alebo bude mať strach. Ako ten čas strávi…koniec koncov, vždy je to rozhodnutie na danom jedincovi, pretože je to ON, ktorý ovplyvňuje svoju situáciu a svoj vývoj.

Dnešná doba je neskutočne výhodná a neskutočne perfektná na príležitosti. Nikdy nebolo viac príležitosti ako teraz. Mimo svojich biznisov sa snažím aj koučovať, emočne dvíhať ľudí. Ja emočne zvládam veci, no nie je to jednoduché. To čo by som ľudom odporučil je to, že nech svoj čas trávia zmysluplne. Napr. miesto času na facebooku, stráv čas s partnerkou. COVID opatrenia ti nenariaďujú, že nemôžeš vstať o 6:00 ráno, nenariaďujú ti, že nemôžeš tvoriť, pracovať alebo vzdelávať sa. V skutočnosti ten duch v tebe, ten malý obor v človeku sídli a ovplyvňuje ako sa k daným veciam postavíš. Vždy je to rozhodnutie ľudí ako reagujú na toto prostredie, či COVIDové alebo neCOVIDOVÉ.

Ak by ľudia niečo skúsili, tak by sa im to možno podarilo, zvýšilo by sa im sebavedomie, povedali by si, že v čase COVID-19 sa POSUNULI. Stačilo by, že jeden z malých „projektíkov“ by vyšiel.

Neštastie?

Ľudia majú tendenciu sa odťahovať od vecí, z čoho väčšinou vznikne následok, že sú nešťastní. Je úplne jedno v akej téme, či peniaze, rodina atď. Človek, ktorý ide do veci, nech sú akékoľvek má väčšiu šancu, že bude šťastnejší. Ide o to zabojovať, „zamakať“. Nič nerobenie a vyplakávanie je vždy ľahšou cestou, no nie šťastnejšou. Treba mať režim, treba si nastaviť disciplínu, či je COVID alebo nie je COVID, treba do toho ísť a zabojovať. Dnes je dokonalá príležitosť na to, aby ste maximalizovali svoj potenciál.

Keď prší – budem sa usmievať, keď je zamračené – budem bojovať a keď zasvieti slnko, tak to enormne znásobím. Dnes je „vojnová“ doba a keď teraz zamakám hocijako – teraz nehovorím, že každý má byť podnikateľ. Zamakať môžete tam kde to chýba, napr. máte problémy s partnerkou, môžete sa dodatočne vzdelávať, môžete sa snažiť zarobiť peniaze, hocijako napredovať. To je dôležité. Keď zamakáte teraz, v čase keď bude slniečko budete brať ovocie.

Sú ľudia, ktorí v čase keď vyjde slnko budú sebavedomí, budú napredovať, budú vyhrávať, pretože boli pripravení a snažili sa v zlých časoch. Na druhej strane sú ľudia, ktorí aj v tomto čase z dôsledku nechuti, apatie a neochoty nič urobiť budú ďalej prehrávať.

Zmeň myslenie a návyky

Čo by ľudia mali robiť počas COVIDU je, aby sa zamysleli, aby zmenili postoj, že oni sú tou príčinou v ich živote, na základe vecí s ktorými alebo o ktorých sa rozhodujú. Napr. menej sledovať facebook, menej sledovať instagram, ALE – tvoriť, robiť, mať komunikácie, vzdelávať sa, kamarátiť sa, pomáhať, robiť aj charitu, dobrovoľníctvo. Človek sa potrebuje postaviť a ísť a nie ostať zaseknutý v bode. Čo keď nastane horšia doba, čo potom umrieme? Pokiaľ bude ešte horšia doba, tak musíme mať systém a postoj, že ešte viac vyťažíme. Že budeme tí, o ktorých sa ľudia opierajú. Dnes napr. vo FIN4YOU alebo v iných projektoch čo mám, sa dá robiť online, dá sa rozhodovať. Nemôžme byť stále v apatii, holdovať alkoholu. Treba šporovať, venovať sa partnerke, vzdelávať sa atď.

Veľa ľudí sa nedokáže prispôsobiť. Keď sme tu mali pred rokom „štandard“, keď ľudia chodili fyzicky do práce, tak sa sťažovali, že nemôžu robiť z domu. Dnes majú tú príležitosť a mali by byť podľa tejto logiky šťastnejším. NIE, človeka nerobí šťastným to, či je doma alebo v práci, ale jeho postoj, či robí to čo má rád, čo miluje, že mu nič nezabráni a je 100% príčinou nad jeho osudom a šťastím.

Zdieľajte článok so svojimi známymi