Možno si myslíte, že idem spochybniť niečo, čo je základom každého úspechu a tým je pozitívne myslenie. Upokojím vás, nejdem to spochybniť. Nie úplne.

Pravdou však je, že pozitívne myslenie samo o sebe nestačí.

V čom je Achillova päta pozitívneho myslenia

Má totiž jednu slabinu. Mnoho krát sa stane, že sa ľudia uspokoja s pozitívnym myslením a nechajú sa ukolísať predstavou, že vec je vybavená. Často sa potom stane to, že to nedopadne podľa predstáv a sme z toho prekvapení.

Naša myseľ je síce mocná, ale nie vždy ju máme nastavenú na vibrácii „čarovania“ a vtedy stráca svoju zázračnú moc. Navyše, ak sme ukolísaní tým, že sme presvedčení o úspechu, púšťame z rúk kontrolu nad vecami a nechávame ich, nech sa to dokončí nejak samo. Je to však, akoby sme pustili volant nášho auta a verili, že pozitívne myslenie nám bude stačiť na to, aby nevybočilo z cesty.

Ako to vieme napraviť

Pozitívne myslenie je teda potrebné, ale samo o sebe nestačí na úspešný výsledok. Je potrebné udržať nad vecami kontrolu a to počas celého procesu. Kedykoľvek veci nekontrolujeme, byť len na okamih, riskujeme, že dopadnú inak, ako chceme. A keďže poznáme murphyho zákony, tak sa pokazia práve v tom jedinom okamihu, ktorý sme nemali pod kontrolou.

Úspech je vlastne veľmi jednoduchý. Predstavte si hokejistu, ako od svojej bránky vyštartuje s pukom na hokejke. Prejde celú plochu, až ku druhej bránke a tam ten puk vsunie do siete. Ak by nemal počas celej tej doby kontrolu nad pukom, pravdepodobne by ho tam  nevsietil. A mnoho ľudí robí napríklad to, že pustia puk a bruslia ďalej sami, dúfajúc, že puk ide s nimi. Iní zase v polovici zastavia a čakajú, že puk bude pokračovať bez nich. Alebo jednoducho odídu z plochy a potom sú prekvapení, že puk nedorazil do cieľa sám.

Preto vravím jediné. Verme, že veci dopadnú dobre,  ale po celý čas na nich naplno aj pracujme, aby sa tak naozaj aj stalo.

Milan Tkáč, váš (nielen online) mentor a kouč.

Zdieľajte článok so svojimi známymi