Je lepšie byť hlupákom s plánom, ako géniom bez plánu

Možno poznáte príhodu o dvoch drevorubačoch, staršom a mladšom. Obaja išli závodiť, kto skôr zotne svoj strom. Kým ten mladší sa pustil ihneď zúrivo do rúbania, ten starší si pokojne sadol a začal si dôkladne brúsiť svoju sekeru. Po chvíli sa ten mladý očividne vysilil, no rúbal pomaly ďalej. Ten starší nezačal takým tempom, no svojou nabrúsenou sekerou a rozvážnymi skúsenými údermi veľmi rýchlo predbehol svojho protivníka. A nakoniec ho bez nejakej obrovskej únavy aj postupne zdolal.

Ponaučenie, ktoré z toho vyplýva hovorí, že nie je dôležitá ani sila, ani rýchlosť. Dokonca nemusí stačiť ani nadšenie, pretože toto všetko dokáže poraziť rozum a ak máme dobrý plán.

Tak, či onak, jedna vec je jasná a dnes ešte viac, ako kedykoľvek predtým. Aj tí najúspešnejší ľudia tejto planéty majú svojich poradcov, svojich trénerov, svojich koučov. Úspech je dnes oveľa viac o premýšľaní, plánovaní, či stratégii. Úplne rovnako, ako keď na MS vo futbale v 2014-om Nemci doslova zničili svojou dokonalou taktikou domácich Brazílčanov siedmymi gólmi.

Vždy je niekto, kto je múdrejší ako my

Vždy je niekto, kto je skúsenejší, ako my. Vždy príde nový šampión, ktorý bude písať dejiny.

Dnes je tak obrovská konkurencia vo všetkom, ako nikdy predtým. Presadiť sa medzi ostatnými bude čím ďalej ťažšie. Práve preto je potreba využiť všetky dostupné metódy, ktoré nám pomôžu.

Kouč nie je len o tom, že má viac skúseností. Je aj na to, že často krát sme už tak veľmi ponorení do nášho snaženia, že sami strácame nadhľad a triezvy úsudok. Sami potrebujeme poradiť, no nie je moc ľudí, ktorí nám rozumejú. Máme si dať v ťažkej chvíli radiť od blízkych? Ktorí mnoho krát nezdieľajú naše nadšenie, vízie, či odvahu?

Práve v takej chvíli je tu kouč. Je tu na to, aby nám ukázal, kde nájdeme ľahšie riešenia. Kde nájdeme riešenia, ktoré sú možno efektívnejšie. Pripomenie nám, kým sme a čo všetko dokážeme, keď sa sami dostávame do úzkych.

Kouč je našim priateľom, je našim pomocníkom, je našim učiteľom a je našim externým rozumom. A som presvedčený, že každá minúta, alebo každé euro investované do neho sa mnohonásobne vyplatí.

Zdieľajte článok so svojimi známymi