Hnev môže byť niekedy pre človeka prospešný, ak sa vyrieši rýchlo a je vyjadrený optimálnym spôsobom. Faktom je, že hnev môže niektorým ľuďom pomôcť myslieť triezvejšie. Problém nastane, ak sa hnev dlhšie hromadí, môže to totiž spôsobiť zmätok v tele, keďže človek buď vybuchne alebo ho drží v sebe. Ak je to váš prípad, mali by ste vedieť, ako hnev ovplyvňuje organizmus. 

Hnev zvyšuje riziko mŕtvice

Ak ste náchylný na záchvaty hnevu, dávajte si väčší pozor. Vedci zistili, že riziko mozgovej príhody bolo trikrát vyššie do dvoch hodín od výbuchu hnevu. U ľudí, ktorým bola zistená aneuryzma, bolo toto riziko až šesťkrát vyššie. 

Dobrou správou je, že sa tieto návyky môžete naučiť ovládať. Aby ste to zvládli, musíte sa naučiť identifikovať, čo hnev spôsobilo. Namiesto cholerického záchvatu si dajte hlboké dýchanie. Používajte asertívne komunikačné schopnosti a ak je toho na vás príliš, odíďte z miestnosti, kde došlo k hádke. 

Oslabuje imunitný systém

Ak často sami seba pristihnete pri tom, že ste nahnevaní, môže sa stať, že vám je nevoľno. Istá štúdia ukázala, že hnev spôsobuje šesťhodinové zníženie hladiny protilátkového imunoglobulínu A, ktorý chráni bunky pred infekciou. Ochráňte svoj imunitný systém tým, že problémy budete riešiť efektívne bez zbytočného kriku, zaraďte do svojho života viac humoru a smiechu a zmeňte svoje čiernobiele vnímanie sveta a reakcie. 

Výbuch hnevu oslabuje srdce

Najškodlivejším účinkom hnevu je to, že negatívne ovplyvňuje srdcové zdravie. Podľa Chrisa Aikena, profesora klinickej psychiatrie, sa do dvoch hodín od záchvatu hnevu šanca na infarkt zdvojnásobí. Aby ste ochránili svoje srdce, riešte svoje pocity skôr, než explodujete ako tlakový hrniec. Samozrejme to riešte s osobou, na ktorú sa hneváte. Neplytvajte svojou energiou na ohováranie poza chrbát. 

Problémy s duševným zdravím

Neschopnosť zvládať hnev môže spôsobiť problémy s duševným zdravím, pretože ovplyvňuje myšlienky a pocity. Existuje veľa cholerikov, ktorí svoj hnev nevedia ovládať, a tak sa utiekajú k požívaniu alkoholu alebo iných návykových látok. Ide o barličky, ktoré fungujú len krátkodobo a často takéto ventilovanie” končí závislosťou

Čo ďalšie spôsobuje hnev:

  • nespavosť
  • depresia
  • vysoký krvný tlak
  • bolesti brucha
  • kožné problémy – ekzém

Ak ste ten horší prípad, neváhajte požiadať o odbornú pomoc. Obrátiť sa môžete na svojho obvodného lekára, psychológa, kouča alebo ak sa hanbíte, využite pomoc internetovej poradne IPčko.sk, kde môžete s odborníkmi komunikovať buď prostredníctvom chatu alebo e-mailovej komunikácie. 

Zdieľajte článok so svojimi známymi