Pracovať z domu znie veľmi lákavo, jednoducho a pohodlne. Z časti to je pravda, nemusíte ráno trčať” v kolóne áut alebo príliš riešiť svoju vizáž a oblečenie. Ak ste však nováčik a pracovať z domu len začínate, mali by ste vedieť aj o nevýhodách, ktoré táto práca prináša. Veľa ľudí hneď na začiatku zistí, že ich ľahko rozptyľujú vonkajšie vplyvy a následne klesá ich produktivita. Dobrou správou je, že sa tomu môžete vyhnúť prostredníctvom správnej stratégie. Pracujte podľa nasledujúcich tipov a uvidíte, že sa vaša produktivita zlepší. Kľúčom je nastaviť si správny režim a držať sa ho. 

Definujte svoj pracovný priestor

Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť po prechode na prácu z domu, je vyčleniť si  priestor na prácu. Ideálne je, ak na to máte vyhradenú samostatnú izbu, kanceláriu. Ak je váš byt či dom malý, budete sa musieť trochu potrápiť a starostlivo nájsť správny pracovný priestor.Veľa ľudí pracuje z postele alebo z gauča, no nie je to dobrý nápad, pretože to ruší vašu myseľ. Pracujte za stolom a seďte na kvalitnej kancelárskej stoličke, na ktorej si pohodlne môžete vystrieť chrbát a nebudú vás rušiť žiadne bolesti alebo iné vzruchy. 

Harmonogram

Na prácu z domu bez harmonogramu rovno zabudnite. Ak budete mať vymedzený čas na jednotlivé kroky, bude veľmi ľahké odvrátiť pozornosť. Vždy si nastavte čas začiatku práce a takisto aj jej koniec. Dôležitý je, samozrejme, aj oddych a obedňajšia prestávka. Ak je vás domácnosti viac, rešpektujte sa navzájom a doprajte si aj spoločne strávený čas. To vám pomôže dosiahnuť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

Eliminujte rozptýlenie

Pri poznávaní, ako zlepšiť svoju sústredenosť pri práci domu si pravdepodobne uvedomíte, že musíte obmedziť rozptýlenie. Ide o naozaj veľkú výzvu, obzvlášť, ak bývate v paneláku a susedia prerábajú byt alebo počúvajú hlasnú hudbu. Niektorí ľudia sú schopní pracovať aj cez hluk, ale pre ostatných to môže byť výzva. Ak máte pocit, že vás všetko ľahko rozptýli, naplánujte si ďalšie krátke prestávky, ktoré využijete napríklad na prechádzku, rozhovor s rodinou, kontrolu sociálnych sietí a podobne. Treba však rešpektovať hranice. 

Neberte to tak vážne

Ak pracujete z domu a čelíte nízkej produktivite, uvoľnite sa. Zmena pracovného prostredia vie človek rozladiť, ale vytvorenie rutiny potrebuje istý čas. Nemajte obavy a vyskúšajte viacero taktík, aby ste zistili, čo pre vás funguje najlepšie. Najväčšou výhodou práce z domu je to, že si môžete určiť vlastné pravidlá

Milan Tkáč, váš (nielen online) mentor a kouč.

Zdieľajte článok so svojimi známymi