Každý človek, ktorý sa snaží uspieť, zbiera na ceste za úspechom aj neúspechy. Nie vždy sa darí, nie vždy máme svoj deň a nie vždy sme svojou prácou vyslovene nadšení. Pokiaľ to nepoznáte, patríte medzi malé promile vyvolených, ktorým vždy všetko ide ako po masle.

Dlhodobý pokles výkonnosti

Ak sa venujete svojmu džobu už roky, takéto výkyvy väčšinou poznáte a niekedy trvajú dlhšiu dobu. Z menších výsledkov klesá motivácia, práca už toľko nenapĺňa a to následne spôsobuje zníženie produktivity. Začarovaný kruh, z ktorého ťažko von.

Niekto si to občas pomýli s vyhorením, ale nie vždy musí ísť o to isté. Majú spoločné črty, aj vyhorenie je sprevádzané zníženou motiváciou.

Čo s tým? Ako znovu získať energiu, ktorá z vás robila profíkov prekonávajúcich seba aj ostatných?

Možno ste od motivačných rečníkov v ich komunikácii počuli o cieľoch. Že ich treba mať, že je dobré mať nástenku cieľov a že je potrebné sa na svoj cieľ sústrediť. To všetko je pravda a pomáha to v raste, no bohužiaľ pri úpadku motivácie to až tak nezaberá.

Niektorí vravia „keď nevieš prečo pokračovať, vráť sa na začiatok“. Aj to je výborná myšlienka, no tiež nepomáha vždy.

Produkcia step by step

Problémom je, že ako ostrieľaný harcovník máte od seba vysoké očakávania. To je štandardne samozrejme okej, ale v stave rekonvalescencie je potrebné na veci pozerať inak. Keď má šprintér zlomenú nohu, tiež neočakáva, že bude behať ako jeleň v ruji. Naopak, je vďačný, za každý krok, ktorý urobí.

Účelom teda je spomaliť a skoncentrovať sa na veľmi malé ciele. Niečo splniteľné, čo určite zvládnete. Hneď na to urobte opäť malý krok, niečo, čo opäť zvládnete ľahko a rýchlo. V ďalšom kroku si môžete dať niečo náročnejšie a tiež to dokončite čím skôr.

Teraz už môžeme povedať, že robíte systematicky a dostávate sa do tempa. Kľúčovým je to tempo udržať a neprestávať. Postupne pokračovať a prechádzať úlohami, ktoré budete systematicky plniť.

Ak to urobíte podľa návodu, stanú sa dve veci. Navráti sa vám a zvýši sebavedomie, pokiaľ vám náhodou medzičasom zoslablo. No a druhá vec, vlastná produktivita je to najlepšie na zvýšenie radosti z práce, emócií a celkové zvýšenie pracovnej morálky. Obzvlášť, ak vidíte za sebou výsledky, pretože to je asi najpodstatnejšie.

P.S. Už nikdy nedopustite, aby ste spadli z tempa, pretože práve to vás do demotivácie dostalo.

Milan Tkáč, váš (nielen online) mentor a kouč.

Zdieľajte článok so svojimi známymi